Stäng

Sushirulle med tångkaviar & chipotle-majonnäs

8 bitar

ca 100 g
torrvikt Loprofinris
1 bit
gurka (ca 8 cm)
1
morot
1/2
paprika, gärna röd eller gul
1 msk
su (risvinäger, eller annan mild vinäger)
1 tsk
strösocker
1
noriark (rostad sjögräs, brukar finnas vid hyllan med exotiska varor i mataffären)
1-2 msk
chipotlemajonnäs eller chiliaioli
1 msk
rostad lök
2 msk
tångkaviar, röd och/eller svart
japansk sojasås
wasabipasta
sushi gari (inlagd ingefära)

Så här gör du:

  • Börja med att koka riset enligt anvisningarna på paketet. Om du kokar utan olja klibbar riset lite bättre.
  • Medan det kokar börjar du med att skära gurka, morot och paprika i stavar.
  • Häll sedan vattnet av det färdigkokta riset. Blanda risvinäger och socker så att sockret löser sig. Häll blandningen över riset medan det fortfarande är varmt och rör om. Låt riset svalna.
  • Lägg nori-arket med den blanka sidan nedåt. Bred ett centimetertjockt lager ris på arket och lämna en kant på ett par centimeter högst upp. Lägg ut stavarna av gurka, morot och paprika. Rulla ihop till en rulle och dela rullen med vass kniv i ca åtta bitar. Om kniven klibbar fast kan du behöva diska av den emellanåt. Titta gärna på matlagningsfilmen med det här receptet om du vill se hur man gör!
  • Klicka på tångkaviar, chipotlemajonnäs och rostad lök. Nu är din sushirulle klar! Ät tillsammans med wasabi och sojasås att doppa i och om du vill lite inlagd ingefära att friska upp munnen med mellan tuggorna.

Hela satsen ger 2,5 g protein och 100 mg fenylalanin.

Fenylalanininnehåll är beräknat efter Livsmedelsverkets aminosyratabeller.

Skriv ut