Stäng

Saffransvåfflor med vaniljfluff

3-4 våfflor

2 tsk
strösocker + 1 kuvert saffran (0,5 g)
2 dl
lågprotein-mjölmix (ca 110 g)
0,5 krm
salt
2 tsk
Loprofin äggersättning
2 dl
Loprofin PKU-dryck
0,5 dl
rapsolja (med neutral smak, dvs inte kallpressad)
fett till våffeljärnet
1 dl
vispbar ”havregrädde” t ex Planti
1 tsk
vaniljsocker eller en nypa vaniljpulver
250 g
björnbär (finns i frysdisken)
3/4 dl
syltsocker

Så här gör du:

Vi börjar med sylten.

  • Lägg björnbären i en kastrull, häll på sockret, rör om och låt koka upp. Koka i ett par minuter och ställ sedan sylten att svalna, då tjocknar den lagom tills våfflorna är klara.

Sedan är det dags för våfflorna.

  • Stöt saffran och socker i en mortel för att saffranssmaken ska framhävas så mycket som möjligt.
  • Det går också bra att hoppa över saffran om man vill ha vanliga våfflor.
  • Blanda alla torra ingredienser till våfflorna.
  • Tillsätt mjölken och oljan och vispa till en slät smet.
  • När våffeljärnet blivit hett penslar du det med fett och kan börja grädda. Ca 1 dl smet är lagom för en våffla och den behöver ca 3 minuter.
  • Till våfflorna smakar det gott med vaniljfluff.
  • Smaksätt havregrädden med vanilj och vispa den sedan fluffig. Servera till våfflorna tillsammans med sylten.

Receptet ovan exklusive sylten ger 1,3 g protein och 65 mg fenylalanin.  (Fenylalanininnehåll är beräknat som 5 % av proteininnehållet.)

Skriv ut