Stäng

Risotto

1 portion

100 g
(okokt) Loprofinris
1 liten
schalottenlök
40 g
sötpotatis
40 g
skogschampinjoner (eller annan god svamp)
1
vitlöksklyfta
fett att steka i
1,5 msk
vitt matlagningsvin
1,5 msk
aioli
0,75 tsk
grönsaksfond
salt
vitpeppar
timjan eller oregano
50 g
sparris
Till serveringen:
2 msk (10 g)
friterad lök & picklad rödlök

Så här gör du:

  • Koka riset enligt anvisning på paketet. Låt rinna av.
  • Skala och tärna sötpotatisen och låt koka i lättsaltat vatten några minuter så att de blir lite mjuka, men inte mer. Det får gärna finnas
    kvar lite tuggmotstånd. Häll av vattnet och låt rinna av ordentligt. Skiva champinjonerna och vitlöken.
  • Hetta upp en stekpanna och stek först champinjonerna: låt dem först vätska av sig i pannan och tillsätt sedan en klick smör. Stek därefter sötpotatisen så att den får lite yta och tar färg, men inte blir bränd. Mot slutet, tillsätt vitlöken, så att den får bli mjuk och ge smak till smöret och sötpotatisen. Ställ undan pannan en stund.
  • Lägg en klick smör i en liten kastrull, tillsätt riset och rör om. Blanda matlagningsvin, aioli och grönsaksfond i en liten kopp och rör sedan ner det i riset.
  • Rör försiktigt ner även sötpotatisen och svampen i riset och smaka av med vitpeppar, oregano eller timjan, och om du tycker det behövs: lite salt.
  • Skär bort det träiga från sparrisen. Stek snabbt på relativt hög temperatur tills den mjuknar något och tar lite, lite färg. Avsluta med att ringla lite japansk sojasås över för sälta. Servera alltsammans med friterad lök och picklad rödlök på toppen och njut!

Receptet ger ca 4,5 g protein och 225 mg Fa1.
Exakt innehåll varierar beroende på val av produkter.

Ladda ner recept som pdf!

 

Skriv ut