Stäng

Örtig pastasås

4 portioner

1
gul lök
2
vitlöksklyftor
olivolja att steka i
1
morot (ca 70 g)
2
paprikor, gärna en röd och en gul (ca 200 g totalt)
400 g
krossad tomat
1 dl
havregrädde
1
grönsaksbuljongtärning
Loprofin pasta för önskat antal portioner
färsk eller torkad oregano
salt och peppar
citronklyfta eller olivolja smaksatt med citron att ringla över mer oregano

Så här gör du:

  • Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp olja i en kastrull och stek på svag värme så att löken blir glansig och genomskinlig utan att ta färg. Då får smakerna i löken en chans att hinna utvecklas.
  • Riv sedan moroten och skär paprikan i bitar och tillsätt i pannan. Låt steka med i någon minut.
  • Häll över krossad tomat och havregrädde. Lägg ner buljongtärningen och koka upp. Låt såsen puttra  under lock på glänt i ca fem minuter.
  • Under tiden såsen puttrar kan du koka upp pastavatten och koka den mängd pasta du önskar enligt anvisningarna på paketet.
  • När såsen puttrat klart använder du en stavmixer för att mixa den slät och krämig. Strö sedan över färsk eller torkad oregano och smaka av med salt och peppar.
  • Servera såsen till den nykokta pastan, gärna med en klyfta citron eller med olivolja med citronsmak att ringla över.

Hela satsen sås ger 7 g protein och 280 mg fenylalanin. En fjärdedel av såsen plus en portion Loprofin pasta ger 2,3 g protein och 92 mg fenylalanin.  Fenylalanininnehåll är beräknat efter Livsmedelsverkets aminosyratabeller.)

Skriv ut