Stäng

Loprofin lasagne

4-6 portioner

1 kg
grönsaker, t ex 1 lök, 1 zucchini, 2 morötter, 2 paprikor och en bit vitkål (ca 100 g), en handfull körsbärstomater
3
vitlöksklyftor
olivolja att steka i
400 g
tomat
2 dl
havregrädde
2
grönsaksbuljongtärningar
1-2 dl
vatten
salt och peppar efter smak
1 msk
torkad oregano
11-12 (knappt 300 g)
Loprofin lågprotein-lasagneplattor

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Hacka lök och vitlök fint. Stek på svag värme i olja i en kastrull så att löken blir glansig, inte bränd. Under tiden: tärna zucchinin, grovriv morötterna, skär paprikorna i bitar och strimla vitkålen. Lägg i allt tillsammans med löken allteftersom det blir klart och låt det steka med.
  • Häll i tomatkross och havregrädde, tillsätt buljongtärningarna och låt puttra några minuter. Du bör nu ha en halvlös sås på ca 1,6 dl vätska. Späd med lite vatten om du tycker att såsen är för tjock. Smaka av med oregano, salt och peppar. Smula oreganon i handen innan du kryddar så smakar den lite mer.
  • Koka upp en liter vatten med en tesked olja och förkoka lasagneplattorna, några åt gången, ca 5 minuter. Fiska upp, låt rinna av och börja bygg lasagnen: ta en ugnsfast form ca 20 x 30 cm stor. Varva sås och lasagneplattor. Börja och sluta med sås. Om du har några körsbärstomater, halvera dem och lägg ut över lasagnen som dekoration.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills lasagnen ser ut att ha fått fin färg. Ringla lite olja över, gärna en smaksatt med t ex citron eller chili och servera. Frys in det som inte går åt i portionsförpackningar eller ställ in lasagnen i kylen. Den är nästan ännu godare dagen efter.Tips!
    Om du är för hungrig för att vänta på att ugnen ska baka din lasagne kan du göra en öppen lasagne. Koka lasagneplattorna lite längre, 7-8 minuter, och varva sås och lasagneplattor direkt på din tallrik.

Hela receptet ger 16 g protein och 640 mg Fa1. En portion motsvarande en femtedel av lasagnen ger 3,2 g protein och 128 mg Fa1.

Skriv ut