Att börja med smakportioner vid PKU

Att börja med fast mat är ett stort steg för en bebis. Att få prova nya smaker och konsistenser och äta från sked i en gemenskap vid ett bord – det är spännande men också en liten utmaning. De flesta föräldrar har många frågor i början och har man ett barn med PKU finns det förstås lite extra att fundera över. Förhoppningen är att du ska få svar på de flesta av dina frågor om matstarten här.

Något som är viktigt att komma ihåg är att på samma sätt som det tar olika lång tid för barn att lära sig gå eller prata tar det olika lång tid för barn att lära sig äta mat, oavsett om barnet har PKU eller inte. Alla åldersangivelser är alltså ungefärliga.

Om du hellre läser en broschyr om hur du introducerar ditt barn för smakportioner finns det att beställa eller ladda ner här

.

4 månaders ålder

Från det att bebisen är 4 månader kan du låta bebisen få små, små smakprov om cirka ett kryddmått, av mat. Fram till nu har ditt barn antagligen bara fått bröstmjölk/vanlig modersmjölksersättning och proteinersättning, alltså en formula fri från fenylalanin (Fa). Proteinersättningen har bidragit med näring och via bröstmjölken eller modersmjölksersättningen har ditt barn bland annat täckt sitt behov av naturligt protein, eller rättare sagt av Fa. Alla människor, även de som har PKU, behöver en liten mängd Fa för att fungera

Lämplig mat att börja med för barn med PKU är puréer av grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Den typen av mat innehåller bara små mängder Fa, vilket är bra eftersom det på så sätt inte spelar så stor roll om maten sväljs ner eller spottas ut.

De första smakportionerna får gärna vara milda i smaken och lena i konsistensen, nästan rinniga. Genom att tillsätta proteinersättning, lågproteinmjölk eller vatten till puréerna görs de lösare. I takt med att ditt barn vänjer sig vid konsistensen kan du sedan göra puréerna tjockare.

Vid PKU gäller samma rekommendation om D-droppar som för andra barn, samt rekommendationen om att vänta med honung, extra salt och större mängder gröna bladgrönsaker som spenat och mangold till dess barnet är ett år. Det är också bra att vara försiktig med socker, eftersom det inte bidrar med någon näring.

Lämplig mat att börja med vid PKU:

Grönsaker/rotsaker Frukt/bär
Blomkål Banan
Sötpotatis Blåbär
Palsternacka Hallon
Kronärtskocka Melon
Kålrot Persika
Majs Päron
Morot Vinbär
Potatis Äpple

 

Fråga din PKU-dietist – kanske har hon/han ännu fler tips på bra startmat!

Barnmat – vad, när och hur?

Hemlagade puréer är billiga och lätta att göra. Skala grönsaker eller frukt, skär i bitar, koka mjuka i lite vatten och mosa eller mixa med stavmixer eller matberedare. Salt eller socker ska inte tillsättas, men gärna lite fett, t ex rapsolja (ca 1 tsk/100 g mat). Passa på att laga mycket; maten kan förvaras i kylen i en burk med lock i upp till ett dygn, eller i frysen, till exempel i en isfackslåda med plast över. Värm sedan maten i vattenbad eller i mikrovågsugn. Industritillagad barnmat är också ett bra alternativ, särskilt när tiden är knapp. Även den går bra att frysa in i kuber om det blir mycket över.

Välj en tid på dygnet när ditt barn är utsövt och lite lagom hungrigt. Ha barnet i ditt knä eller i en barnstol som är i höjd med bordet. En oöm tallrik och två skedar är också bra att ha – en för dig att mata med och en för barnet att hålla i och vifta runt med, det brukar vara populärt. Låt barnet känna på maten och kladda. Barn bekantar sig med mat lika mycket genom att ta, känna och lukta på den som genom att smaka på den.

6-8 månaders ålder

När barnet är runt halvåret är det dags att börja öka mängden mat – men känn ingen stress, det kan ta lång tid utan att det är något konstigt med det. Så länge portionerna är så små som ca en matsked behöver Fa inte räknas. Under den här tiden får barnet lika mycket bröstmjölk/modersmjölksersättning och proteinersättning som tidigare. Smakportionerna fyller ingen direkt näringsmässig funktion ännu utan fokus ligger på att lära sig konsten att äta – för det är just en konst!

Var beredd på att det kan ta sin tid innan barnet är med på att maten ska stanna kvar i munnen och sväljas ned – det är normalt. Det är ovant för ett litet barn som tidigare bara fått flytande mat att plötsligt äta riktig mat. Dessutom har barnet till en början kvar reflexen som gör att tungan sticker ut så fort något kommer in i munnen. Pressa aldrig barnet, utan försök i stället på nytt lite senare om ni kör fast. Tids nog accepterar barnet det nya.

När ditt barn vill ha större portioner mat än en matsked börjar det bli dags att hålla noggrannare kontroll på hur mycket Fa hon/han får i sig. Det finns olika sätt att göra detta på och vilken metod man väljer beror till stor del på vilken form av PKU barnet har, eftersom olika former kräver olika noggrann kontroll. Ditt barns PKU-dietist berättar vad som gäller för just er.

Räkna Fa

Ett vanligt sätt är att räkna Fa genom att väga eller mäta upp maten. Det är därför bra att skaffa en liten digital hushållsvåg och en måttsats. Barnets dietist ordinerar lämplig mängd Fa i milligram fördelat över dygnets alla mål. En del väljer att kalla det för poäng i stället för milligram för att det låter vardagligare. Andra räknar inte Fa utan naturligt protein istället.

Välj vilket mål du vill börja med att byta ut, kanske t ex lunchmålet. Byt ut halva mängden modersmjölksersättning mot någon mat barnet fattat tycke för. Proteinersättningen ges i samma mängd som tidigare. Nästa steg blir att byta ut hela lunchmålet. Vissa barn är redo för det redan efter ett par dagar, medan andra behöver betydligt längre, ibland flera månader, på sig. När barnet är med på noterna fortsätter du sedan att byta ut mål efter mål. Det är inte nödvändigt att göra det i två steg om barnet vill ha en hel portion direkt.

Det kan kännas svårt i början att få kontroll på hur mycket Fa barnet äter, men efter ett tag brukar det kännas lättare, inte minst eftersom du snabbt kommer att lära dig hur mycket Fa barnets standardfrukost eller en standardlunch innehåller.

Fortsätt att prova

Fortsätt att servera nya livsmedel så utvecklar barnet sin smak successivt. Botanisera bland grönsaker och rotfrukter – kanske hittar ni nya sorter som hela familjen kommer gilla. Var inte rädd att krydda maten med t ex någon god örtkrydda som basilika, timjan, dill eller oregano. Ge inte upp om ditt barn rynkar på näsan – det kan krävas många provsmakningar innan det känns tryggt med de nya smakerna. Provsmaka du också och visa att du gillar maten; tänk på att du är barnets förebild. Visar du att du gillar något finns chansen att ditt barn härmar ditt beteende – och vise versa.

Grönsaker och rotfrukter kommer tillsammans med frukt, bär och lågproteinprodukter (särskild pasta, ris och bröd) att utgöra stommen i ditt barns kost. Det kan låta enformigt, men det finns massor av goda rätter att laga till barn med PKU. Kött, fisk, ägg, baljväxter, nötter, choklad, mejeriprodukter, vanlig pasta, vanligt ris och liknande livsmedel innehåller däremot för mycket Fa för att rymmas i PKU-kosten.

Att göra undantag

Många undrar om det går bra att någon enstaka gång ge lite nötter, en bit ost, en tugga kött, en ruta choklad eller annat som barn med PKU egentligen inte bör äta. I teorin går det förstås bra att ge en minimal mängd av sådana livsmedel, men risken är att barnet blir förtjust i det nya och vill ha mer. Därför är det bättre att avstå helt. Samma sak gäller i framtiden vid födelsedagar och andra högtider: försök servera god PKU-mat i stället för att göra ett undantag och ge vanlig mat. Annars blir budskapet lätt att PKU-maten är sämre och mindre festlig. Många ungdomar och vuxna med PKU kan bekräfta detta att det är viktigt att man som förälder är konsekvent och inte gör undantag

Att byta från flaska till mugg

När barnet kommit igång med mat kan du prova att ge proteinersättning och annan ”fri” dryck i mugg i stället för i flaska. Det kan underlätta processen från liten flaskdrickande bebis till barn som äter mat och dricker ur mugg. Erbjud muggen vid varje liten matmåltid för att uppmuntra barnet att använda den. Ett bra alternativ för barn som inte vill ta proteinersättningen i mugg är att när barnet blir äldre byta ut bebisflaskan mot en vanlig vattenflaska/sportflaska, kanske med fint motiv som barnet gillar. För barn som har svårt för proteinersättningens smak kan det underlätta om de slipper känna lukten av den.

Det är viktigt att ge proteinersättningen till alla matmål. Förutom att bidra med viktig näring hindrar proteinersättningen nämligen kroppen från att ta upp för mycket Fa från maten. Aminosyrorna i en koncentrerad proteinersättning kan ibland reta magslemhinnan hos vissa. Så om barnet klagar över ”ont i magen” så finns det ytterligare en anledning att servera proteinersättningen i samband med den vanliga maten.

Att byta till en mer koncentrerad proteinersättning

När barnet börjar äta mer mat brukar det vara dags att gå över till en mer koncentrerad proteinersättning, exempelvis PKU Anamix First Spoon som passar att använda tillsammans med PKU Anamix Infant. Den har samma smak som PKU Anamix Infant men är som namnet avslöjar, skedmatningsbar och mer koncentrerad, för att lämna mer plats över till riktig mat och på så sätt underlätta matintroduktionen. Ditt barns dietist kommer berätta för dig när det är rätt tid att börja introducera en mer koncentrerad proteinersättning, vilken som lämpar sig bäst och hur den ska introduceras. Eftersom det är viktigt att barnet får i sig en bestämd mängd proteinersättning är det bra om du som förälder matar barnet med proteinersättningen. Barnet får gärna kladda och experimentera med annan mat, men inte med proteinersättningen.

8-10 månaders ålder

Dags för en ny utmaning: mat med grövre konsistens. Det är bra att prova när barnet är ca 8-10 månader gammal. Även plockmat kan vara idé att servera, t ex mjukkokta morots- eller palsternacksstavar och skivor av skalat äpple eller päron, bitar av melon, nektarin eller jordgubbar. Specialanpassade lågproteinprodukter kan också lämpa sig att introducera allt eftersom. Lågproteinbröd kan till exempel göras till babysmörgåsar genom att skära bort kanterna och bre matfett på och små pastabitar är roliga att plocka med. Fråga ditt barns dietist om lämpliga lågproteinprodukter att få på recept.

En del bebisar kräks lätt när de serveras mat med bitar i. Det är inte så konstigt, eftersom kräkreflexen ofta fortfarande sitter kvar långt fram i gommen. Genom att låta barnet leka med bitringar och andra tuggleksaker flyttas kräkreflexen successivt bakåt. Prova att mosa maten till lite slätare konsistens under tiden eller ge plockmat i stället, många barn uppskattar att få styra lite själva.

10-12 månaders ålder

Nu kan det vara lagom att gå vidare med ännu grövre konsistenser och plockmat av lite fastare karaktär, som bebisen kan öva tuggandet på. Det är bra om de flesta måltider vid det här laget består av mat, men det finns inget som hindrar att t ex kvällsmålet kvarstår som bröstmjölk eller flaskmål. Frukost, lunch, middag och ett par mellanmål brukar vara en bra fördelning av mat och Fa.

Precis som andra barn kan barn med PKU gå in i perioder med matkrångel. Fråga barnets dietist hur du ska ”fylla på” med Fa om barnet inte vill ha sin mat. Ofta brukar det vara enklast att ge en bestämd mängd vanlig modersmjölksersättning eller välling.

Skriv ut

Du kan även läsa om;

Se även