Mitt barn börjar gå hem till kompisar

  • Barn

Min 10-åring har börjat gå hem själv med kompisar efter skolan. När de är här hemma är det inga problem, eftersom all hans mat finns här. Men särskilt när han går hem till kompisar som vi inte känner så väl innan blir det alltid bökigare. Det händer att han inte äter alls där då, och mår därefter när han kommer hem. Har du tips på hur man kan lösa mellanmål och eventuell middag så att det blir så enkelt som möjligt?

Svar

Det kan vara svårt för alla föräldrar att börja släppa på kontrollen och har man ett barn med PKU är det förstås en extra utmaning. Känner din sons alla nya vänner till hans PKU? De behöver ju inte veta mer än att han ”inte tål protein som andra”. Att de vet litegrann är ändå ett första steg i att han ska kunna känna sig bekväm med att äta andra saker än de.

Jag tänker att det finns bra mellanmål han skulle kunna ha med sig i väskan: frukt, juice och/eller lågproteinsmörgås med pålägg till exempel. Och om han brukar ta sin proteinersättning till mellanmålet också förstås. Kan han inte tänka sig det, prata med hans dietist om hur ni ska göra. Kanske är det okej att göra undantag för eftermiddagar hos kompisar, förutsatt att han tar proteinersättningen till middagen sedan.

Serveras det middag hemma hos kompisen, kan han lösa det på lite olika sätt beroende på vad det är. Finns potatis och grönsaker kanske han kan äta sig mätt på det. Om möjligheten finns att ha en förpackning lågproteinpasta hos kompisen att ta fram när det är annan typ av mat vore det förstås bra. Pasta med en klick smör, en begränsad mängd riven ost, om det ryms i hans PKU-kost, och de grönsaker som (förhoppningsvis) finns på bordet kan utgöra ett mål. Det blir kanske inte en kulinarisk upplevelse, men det viktigaste är att han har chans att äta sig mätt, så att han orkar hänga med dagen ut.

Om de äter tillsammans ute, brukar det kunna finnas pommes frites och kanske grönsaker att äta, även på till exempel pizzerior, om man frågar. Lycka till!

Hälsningar Sara Ask, leg dietist