Fråga
dietisten

Här kan du ställa frågor om mat och PKU till dietisten Carina Ingman. Du kan även läsa frågor som andra med PKU eller föräldrar till barn med PKU har ställt och de svar som de har fått. Kom ihåg att aldrig ändra i kosten utan att först rådgöra med din/barnets dietist eller läkare.

 

Carina Ingman har flera års erfarenhet som Leg, Dietist inom “Metabolteamet” vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Ställ din fråga

Något gick fel. Se över uppgifterna i formuläret ovan och prova igen.

Viktigt! De svar som du får från ”Fråga dietisten” kan inte ersätta kontakt med BVC, läkare eller dietist. Svaren du får är endast generella. Har du ett akut ärende ska du inte vända dig till frågespalten.

Alla frågor som skickas in besvaras. Vissa frågor, som kan vara av intresse för flera, kan publiceras på vår hemsida. Inga frågor publiceras med namn eller andra personliga uppgifter och din fråga kan komma att redigeras.

Tidigare frågor

  • Alla
  • Nyfödd
  • Barn
  • Tonåring
  • Vuxen

Mitt barn börjar gå hem till kompisar

  • Barn

Min 10-åring har börjat gå hem själv med kompisar efter skolan. När de är här hemma är det inga problem, eftersom all hans mat finns här. Men särskilt när han går hem till kompisar som vi inte känner så väl innan blir det alltid bökigare. Det händer att han inte äter alls där då, och mår därefter när han kommer hem. Har du tips på hur man kan lösa mellanmål och eventuell middag så att det blir så enkelt som möjligt?

Svar

Visa svaret Dölj svaret

3-åring som inte vill äta

  • Barn

Jag har en 3-åring som är oerhört strulig med maten just nu. Hon har ätit det mesta förr med god aptit, men nu är det helt beroende på humöret om hon kan tänka sig smaka på maten eller inte. Som tur är tar hon oftast sin proteinersättning utan att protestera i alla fall, men det känns ändå jobbigt, som att allt går åt fel håll. Hur länge ska man våga ha is i magen? Finns det trick att ta till för att öka matlusten?

Svar

Visa svaret Dölj svaret